Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Obezite Mücadelesinin Olmazsa Olmazı

OBEZİTE MÜCADELESİNİN OLMAZSA OLMAZI; DOĞRU BESLENME VE DİYET

Obezite tedavisinin bir diğer önemli ayağını doğru beslenme ve diyet oluşturuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı tarafından diyet programı belirlenmeden önce hastaların beslenme alışkanlıkları ayrıntılı olarak gözden geçiriliyor; vücut analizi yapılarak, vücuttaki yağ, kas ve su miktarı saptanıp, vücudun çalışma hızı tespit ediliyor. Elde edilen bu verilere yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve kan bulguları da eklenerek kişiye özel beslenme programı hazırlanıyor.

OBEZİTE CERRAHİSİNDE DİYET

Obezite cerrahisinde hastanın mide kapasitesine uygun, sık aralıklarla küçük porsiyonlar ile içerik olarak karbonhidrat ve yağdan fakir protein açısından yeterli ve zengin diyet planlaması yapılıyor.

Hastaların operasyon öncesinde, hastanede kalma sürecinde ve operasyon sonrasında uygun görülen sürede diyetisyen tarafından beslenme durumları takip edilerek oluşabilecek komplikasyonların minimize edilebilmesi için mümkün olduğunca erken ( operasyondan 1-2 ay öncesi olabilir) diyet tedavisine başlanması hedefleniyor.

  • Aynı anda hem yemek yiyip hem de su içmeyiniz!
  • Daima kalorisi yüksek sıvılardan uzak durunuz!
  • Çerez vb atıştırmalıklardan uzak durunuz!
  • Yumuşak kıvamlı veya sıvı gıdalar yerine katı gıdaları tercih ediniz!

Midenin küçültülmüş olması hastanın daha az gıda ile daha erken doygunluk hissine ulaşmasına ve dolayısıyla daha az yemesine neden oluyor. Ancak başarılı kilo vermenin yolu bunların yanı sıra sağlıklı ve besleyici gıdalar alınmasından geçiyor. Cerrahi sonrası sağlıklı kalmak ve başarılı bir biçimde kilo vermek için düşük yağ ve karbonhidratlı ancak mineral ve vitaminlerden zengin, yüksek proteinli bir beslenme programı planlanıyor.

Operasyon öncesi diyetin amacı:

  • Vücut yağ oranını azaltmak.
  • Kas dokusunu korumak.
  • Hastayı ameliyat sonrası diyetine hazırlamaktır.

Operasyon sonrası diyetin amacı:

  • Vücudun yeni mide kapasitesine adaptasyonunun sağlanması.
  • Vitamin, mineral ve protein alımının dengelenmesi.
  • Vücudun kas kaybının önlenmesidir.

Operasyondan 1 ay önceden başlanarak diyet ve beslenme planlaması yapılarak hastanın operasyona ve operasyon sonrası beslenmeye adaptasyonu sağlanmaya çalışılıyor. Operasyondan 15 gün sonra, 1.ayda, 2. Ve 3. ayda duruma göre hastanın gerekli ölçme ve değerlendirmeleri yapılarak beslenme düzenlemeleri revize edilir.

Bölüm Doktorları

Op. Dr. Hayati Ekşioğlu
Genel Cerrahi
Prof. Dr. Emin Ersoy
Genel Cerrahi, Obezite Merkezi Başkanı
Op. Dr. Serdar Demiral
Genel Cerrahi
Op. Dr. Selçuk Öktemer
Genel Cerrahi