Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Aşırı Sıcaklar ve Kalp Sağlığı

Yaz aylarında aşırı sıcaklık artışının yaşandığı bu günler sağlıklı kişilerde bile görülebilen bir takım kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bilinen kalp yetersizliği, hipertansiyonu, Koroner arter hastalığı ve By-pass ameliyatı geçirmiş kalp hastalarda aşırı sıcaklar şikayetlerin daha da artmasına neden olur. Bu nedenle bu hastaların çok dikkatli olması gerekir.

Aşırı sıcaklarda vücudumuz sıcaklığını normale getirmek için damarlarda genişleme ve terleme mekanizmasını kullanır. Kalp bunu sağlarken vücutta tansiyon düşüklüğü, sodyum başta olmak üzere çeşitli kan elektrolitlerinde azalma görülebilir. Bu durum yüksek tansiyonu olan ve idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarda ve kalp yetersizliği olan hastalarda sıvı tüketiminin ve ilaç dozlarının yaz ayları için yeniden düzenlenmesini gerektirir.

Vücuttaki sıvı kaybıyla birlikte dolaşımda görülen diğer bir bozulma kanın pıhtılaşma oranındaki artmadır. Bu durum da aşırı sıcak ve nemli yaz aylarında artan kalp krizi oranlarının görülmesine katkıda bulunmaktadır. Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişiler bol su tüketmeli ve güneşin zararlı etkilerinden korunmalıdırlar.

Bilinen kalp ritim bozukluğu olsun ya da olmasın, kalbin normalden çok daha hızlı çalışması veya normal ritim dışında gördüğümüz bir çok aritmi ile yine aşırı sıcak yaz aylarında acil servislere başvuran artmış hasta sayılarını görüyoruz. Tatil ve seyahat planlarının yapıldığı bu günlerde bütün bu etkilerden korunmak ve kalp hastalarının şikayetlerin artmasını engellemek için tedavilerinin doktorlarıyla birlikte yeniden düzenlenmesi ve bir takım önlemlerin alınması gerekiyor.


  • Bu önlemlerin başında yeterli sıvı almak geliyor. Özellikle günde 2-2.5 litre tüketmeye özen göstermek gerekir. Kalp yetersizliği bulunan hastalar alması gereken sıvı miktarını mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
  • Güneş ışınlarının en etkin olduğu(dik olduğu) saatlerde dışarıda olmamak gerekiyor. Kalp damar hastalığı olan hastalar serin yerlerde kalmayı tercih etmelidir.
  • Alkol alıyorsanız yine güneş ışınlarının en etkin olduğu saatlerde güneşin altında kalmamaya dikkat etmeniz gerekir.
  • Açık renkli kıyafetler tercih edilmeli, kıyafetlerin terletmeyen kumaştan olmasına ve bol olmasına dikkat edilmesi gerekir.
  • Bol sebze ve meyve tüketilmeli, aşırı yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçınılmalıdır. Yaz meyveleri ile kan sulandırıcı ilaçlar etkileşebileceği için kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar takiplerini daha sık yaptırmalıdır.
  • Içilen maden suyu ve soda miktarına dikkat edilmelidir. Tansiyon değerlerini yükseltebileceği gibi kalp yetersizliği hastalarında ödem ve elektrolit bozukluğu yapabileceği unutulmamalıdır.
  • Denize girilen saatler özellikle sabah ve akşam saatleri olmalı ve aç olarak girilmelidir. Denizde kıyıya paralel olarak yüzülmelidir.