Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

CHECK-UP yaptırmak için 10 neden

Uzmanların her zaman üzerinde durdukları konu, hastalıklarla baş etmektense hastalanmayı önlemeyi sağlamak. Zira bugün bakıldığında önlenebilir hastalık ve ölümlerin birçoğunda önceden alınacak önlemlerle hastalıkların önüne geçmek mümkün. Burada temel yaklaşım ise bilgilenmek, farkında olmak ve düzenli kontrol!


Bugün dünya genelinde ölüm nedenlerinin başında yer alan, kalp hastalıkları, kanser ve inme gibi sağlık sorunları ne yazık ki yıllar içinde belirti vermeden sinsice ilerleyebiliyor. Hasta kendini iyi hissetmesine karşın vücutta zarar başlamış olabiliyor. Özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi birbirleriyle etkileşimi yüksek olan hastalıklara sahip risk grubundaki kişiler için düzenli kontroller hem sağlıklı yaşam hem de yaşam süresinin uzaması açısından bir zorunluluk. Birçok hastalıkta aile geçmişi ve genetik geçiş özelliğinin varlığı da yine özellikle bu grup hastalarda düzenli kontrollerin çok daha erken yaşlarda başlamasını gerektiriyor. Tüm bu tablo dolayısıyla daha önceki dönemlerde belki de sağlık hizmetleri arasında bir ihtiyaç olarak görülmeyen ‘check-up’ artık her yaş grubundaki kişiler için gereklilik haline geldi. Medistate Dahiliye Uzmanı Dr. Hüseyin Yaşar bize check-up yaptırmamızı gereklilik haline getiren nedenleri sıraladı...

Check-up yaptırmak için 10 neden

  1. Koroner arter hastalığı, hipertansiyon gibi kardiyak hastalıkların erken tanısı ile komplikasyonlar gelişmeden tedavi imkanı sunar.
  2. KOAH, astım gibi akciğer hastalıklarının erken tanısına imkan sağlar.
  3. Diyabet, tiroid bozuklukları gibi endokrin hastalıklarının erken tanısı ile vücutta birçok organı etkilemeden tedavi olanağı sağlar.
  4. Anemi, B12, folik asit eksiklikleri ve diğer hematolojik hastalıkların, sorunun başındayken fark edilmesini sağlar.
  5. Romatolojik hastalıkların erken tanı ve tedavisi için imkan sunar.
  6. Prostat büyümesi ve böbrek yetmezliği gibi ürolojik ve böbrek hastalıklarının erken tanınarak hasarın büyümeden müdahale edilmesine imkan sunar.
  7. Karaciğer, pankreas, mide ve kolon gibi sindirim sistemi hastalıklarının erken tanı ve tedavisini sağlar.
  8. Meme, rahim gibi jinekolojik hastalıkların erken tanı alarak tedavide başarı şansının yükselmesini sağlar.
  9. Yoğun tempoda çalışan ve dengeli beslenemeyenlerin vitamin eksikliklerinin önceden tespit edilip önlem alınmasını sağlar.
  10. Yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar. 

Düzenli sağlık kontrolleri olarak tanımladığımız check-up nedir?

Check-up, herhangi bir yakınması olmayan, sağlıklı bireylerin, sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi demek. Henüz şikayete yol açmamış olası bir hastalığın tarama yaparak erken tanısı anlamına da geliyor. Check-up yaptırmak aslında kendinize ve sağlığınıza özen göstermek demek. Sadece hastalıkların erken saptanması değil, kendiniz hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Bu kontrollerle hastalıkların önüne geçmek mümkün olabiliyor mu?

Check-up bize hangi fırsatları sunmuş oluyor? Göğüs ağrısı, çarpıntı, öksürük, kilo kaybı gibi özel bir yakınması olan bireylerin ilgili branş hekimine başvurması daha doğrudur. Gebelik öncesi yapılacak bir değerlendirme, vücudunuzun bu duruma hazır olup olmadığını anlamak ve ön hazırlıkların yapılması için bir fırsattır. Birtakım hastalıklar ve özellikle kanser bulgu verdikten sonra geç kalınmış olabilir, bu nedenledir ki check-up taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken yakalanmış olması, tedavi başarısını da artırır. Tıbbın her alanında ve her hastalığında erken farkındalık ve erken tedavi yaşam konforumuzu artırarak, yaşam süremizi uzatır.

Check-up sırasında yapılacak işlemler neler?

  • Laboratuvar tetkiklerinizin yapılması
  • Kapsamlı sağlık bilgilerinizin alındığı dahiliye muayenesi
  • Check-up kapsamına göre diğer branş muayenelerinizin yapılması
  • Radyolojik tetkiklerin yapılması
  • Tıbbi süreç ve sonuçların değerlendirilmesi
  • Check-up raporunun düzenlenmesi ve sonuçlandırılması
  • Gerek duyuluyorsa ilgili bölümlere yönlendirmelerin yapılması.

Check Up öncesi yapılması gerekenler neler?

  • Size uygulanacak check-up programına aşağıda verdiğimiz bilgiler doğrultusunda hazırlıklı gelmeniz, işlemlerinizin daha kısa sürede tamamlanmasını ve daha güvenilir sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
  • Check-up’a gelmeden önce mutlaka randevu almalısınız.
  • Check-up için size randevu verilen günde ve saatte gelmeniz son derece önemli.
  • Daha önce (son altı ay) yapılmış test ve tetkik sonuçlarınız varsa beraberinizde getirmenizde yarar var.
  • Randevu günü hiçbir şey yemeden ve içmeden sabah aç karnına gelmeniz gerekli. (8-12 saatlik bir açlık yeterli)
  • Sigara içilmemeli.
  • Check-up’a gelmeden 48 saat önce, doktorunuz tarafından mutlaka alınması gerekli görülenler dışında, vitamin ve besin takviyesi türünden ilaçları almayı bırakmalısınız.
  • Check-up’tan bir gün önce gaz yapıcı şeyler çiğ sebze, baklagiller, meyve, sütlü gıdalar, gazlı ve kolalı içecekler vb. tüketmeyiniz, alkollü içecek içmeyin. • Kullanmakta olduğunuz ilaçların adlarını ve dozajlarını beraberinizde getirmenizde yarar var.
  • Hamileyseniz veya hamilelik ihtimali varsa işlemlere başlamadan önce mutlaka doktorunuzu bu konuda bilgilendirin.
  • Rahat bir kıyafetle gelmenizde yarar var. Özellikle programınızda eforlu EKG varsa koşuya uygun bir kıyafeti de (eşofman veya şort, lastik ayakkabı gibi) yanınızda getirmelisiniz.
  • Kadınlar için check-up’ın adet günlerine rastlamamasında yarar var.