Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Çocuğunuz Ameliyat Mı Oluyor?

Çocuğunuz ameliyat mı oluyor?

Çocukların çeşitli nedenlerle ameliyata girecek olması, çocuklardan daha fazla anne- baba için endişe ve gerginlik yaratıyor. Dolayısıyla bu ameliyatlar aslında anne-baba için ciddi bir sınav. Bu nedenle çocuğunuzu ameliyata hazırlarken, ameliyat sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda sizleri bilgilendiriyoruz.

 

Ameliyat süreci anne ve babada daha fazla strese neden oluyor. Çünkü bu sürece çocuğu öncelikle hazırlaması gerekenler onlardır. Çocuklarına ameliyat hazırlığı sırasında verdikleri bilgiler, yaptıkla­rı telkinler ve yansıttıkları duygular, çocuğun bu süreci ve sonrasını nasıl geçireceği konusunda çok önemlidir. Çocukluk çağında yapılan bir cerrahi müdahalenin sonuçlarını, çocuklar bir ömür boyu üzerle­rinde taşıyacakları için ameliyatlar en disiplinli ve en modern tedavi tekniklerini bilen, en ideal tedaviyi uygulayabilen, iyi yetişmiş Çocuk Cerrahları tarafından yapılmalıdır. Ayrıca çocuk cerrahisinin çoğu ameliyatı, tüm dünyada günübirlik olarak yapılıyor. Yani, çocuklar aynı gün beslenmeye başlanıp eve gönderiliyor.

 


Ameliyattan önceki günler

 

İlaç, vitamin ve bitkisel destekler

Kalp, astım veya nöbet ilaçları ameliyat gününe kadar kullanılmalıdır. Ameliyat günü doktorunuzun talimatlarına uymalısınız. Çok zorun­lu ilaçlar sayılmayan vitamin, bitkisel destekler birkaç gün önceden kesilmelidir. Aspirin türü veya benzer kanama süresi üzerinde etkili ilaçlarda doktorunuzun belirleyeceği talimatları dikkate almalısınız. Doktorunuz aksine bir talimat vermemiş ise alerji ilaçları, paraseta­mol içeren ağrı kesici- ateş düşürücüler ameliyat öncesi gece yarı­sına kadar verilebilir. İnsülin veya diğer diyabet ilaçları kullanılıyor ise ameliyat günü aç kalınacağı için verilmemelidir. Bu ilaçlar için de doktorunuzun talimatları önemlidir.

Cilt lezyonları ve diğer hastalıklar

Planlanan ameliyat günü yaklaşırken çocuğunuzun ameliyat bölge­sinde döküntü, yaralanma, morarma, pişik gibi bir durum oluşursa doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Ameliyat yaklaşırken çocuğu­nuzda ateşli hastalık, burun akıntısı, öksürük olursa doktorunuzu haberdar etmelisiniz, tedbir olarak ameliyatın 7-14 gün ertelenmesi gerekebilir. Bu durumda önceden yapılacak bir muayene, ameliyat günü yaşayacağınız telaşı önlemiş olur. Yeni bir tarih planlanır. Aşılar genellikle ameliyata engel olmaz ancak aşı takviminiz ameliyat tari­hiyle çakışırsa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

 

Ameliyat öncesi yemek ve içecek konusunda nelere dikkat edilmelidir?

 

Doktorunuz ayrı bir açıklama yapmamışsa, çocuğunuzun yiyecek ve içecek alımı aşağıdaki kurallara göre durdurulmalıdır:


  • Anne sütü alımı ameliyat saatinden önce 6 aylığa kadar bebeklerde 4 saat, 6 ay ile 1 yaşına kadar 5 saat, 1-2 yaş arası 6 saat öncesinden tamamlanmalıdır.
  • Diğer gıdaların ise 2-6 yaş için 6 saat önceden alımı tamamlanmalıdır. Daha büyük çocukların ise gece 24.00’den sonra hiçbir şey yemeyip gıda içeren sıvıları (meyve suyu, ayran, süt gibi) içmemesi gerekir.
  • Sadece su için; son 2-4 saate dek alımı az miktarda (yudum-yudum) olmak üzere serbest bırakılır.
  • Verilen anne sütü ve diğer gıdaların miktarı da her zamankinden biraz daha az olması gerektiği gibi pasta, yumurta, sosis, salam, sucuk gibi gıdalar da verilmemelidir.
  • Bağırsak ameliyatı gibi bazı özel durumlarda birkaç gün önceden ne yenip ne yenemeyeceği
  • konusunda doktorunuz bir liste verir.

 


Ameliyat günü

 

Gelmeden önce

Çocuğunuza ameliyat sabahı veya bir gün önce geceden banyo yap­tırmalısınız. Dişlerini fırçalayabiliyorsa yola çıkmadan dişlerini fırça­latmalısınız. Çocuğunuzun üzerinde hiçbir takı, saç tokası, makyaj, tırnak oje ve cilası bulunmamalıdır. Kontak lens, çıkarılır ortodonti aygıt ve benzeri için uygun muhafaza kutularını yanınızda getirmeli­siniz. Çocuğunuz ameliyata gelirken uyku objesi veya favori oyuncağı varsa yanında getirebilirsiniz. Yatış bir günden uzun sürecekse, önden düğmeli pijama ve iç çamaşırı getirmelisiniz. İhtiyaç duyacağınız diğer konularda hastane ekibi size her tür desteği sağlar.

Hastaneye ulaştığınızda

Anestezi uzmanı yapacağı değerlendirmeye göre çocuğunuza en uygun ve güvenli anestezi yöntemini sizinle paylaşır. Siz ebeveynle­rinden gerekli onamları alacak olan anestezi uzmanı varsa eksik tet­kikleri tamamlayıp ameliyat saatine çocuğunuzu hazırlar. Ameliyat saatinden 20-30 dakika öncesinde meyve suyuna karıştırılarak sakin­leştirici ilaç verilir. İlacın etkisiyle çocuğunuzun ağlamadan ve ajitas­yon (aşırı huzursuzluk, tutarsız heyecan) yaşamadan ameliyathaneye getirilmesi, sonrasında ise ameliyathaneye gelişini ve odasına çıkışını hatırlamaması sağlanır.

 

Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar

 


  • Cerrahınız en uygun zamanda size ameliyatla ilgili bilgileri şahsen verir.
  • Çocuğunuz odaya alındıktan sonra ne zaman su ve diğer gıdaları almaya başlayacağı size söylenir. Küçük ameliyatlar için bu süre 30 dakika ile 2 saat arasında değişir.
  • Odanıza sınırlı sayıda erişkin ziyaretçi alınabilir. Kalabalık ziyaretçi hem sizin hem çocuğunuzun huzursuz olmasına neden olur, sağlık açısından da sakıncalıdır.
  • Taburcu olurken kullanılması gereken ilaçlar için reçete verilir, genellikle sadece ağrı kesici türünde bir ilaç önerilir.
  • Evde ne zaman banyo yapabileceği, yemek konusunda nelere dikkat edileceği, önerilen ilaçların kullanım şekli, evde pansuman gerekip gerekmediği, kontrol tarihi ve diğer hususlar hem cerrahınız tarafından hem de servis hemşiremiz tarafından aktarılır. Genellikle 2-3 gün sonra banyo yapılması mümkün olur, çoğu çocuk cerrahisi ameliyatı için pansuman ya da dikiş alınması gerekmez.