Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Çocuklarımız ve Ev Hayvanları...

Çocuklarımıza küçük yaştan hayvan sevgisi aşılamamızın şüphesiz onların ruhsal gelişimine pozitif yönde etkisi oluyor. Ama bir hayvanı sahiplenirken de bir takım şeylere dikkat etmemiz gerekiyor…Güvendiğiniz bir kaynaktan hayvanı sahiplenin.


            

Sokaktan alınan hayvanlarda birçok sağlık problemleri olabiliyor. Sokaktan alınan kedilerde kedi tırmığı hastalığı dediğimiz kedinin tırnaklarının toprakla temasıyla kediye geçen bir mikrobun yaptığı hastalık riski vardır. Bu hastalık lenf düğümlerine yerleşip ateş yapabilir, ensefalit dediğimiz beyin iltihaplanmasına kadar gidebilen tehlikeli tablolar yaratabilir ve tanı konması çok zor bir hastalıktır. O yüzden ev kedisinden doğan bir kediyi almamız en iyisidir. Sahiplenilen kedi ve köpeklerin rutin veteriner takiplerinin, aşılarının ve parazit bakımlarının yapılması önemlidir. Evcil kedinizin sokak kedileriyle temas etmemesi de hastalık kapma riski açısından önemlidir. Kedi kumunu düzenli olarak değiştirin ve değiştirirken mutlaka eldiven kullanın. Yaşlı köpekler de çocuklarla iyi anlaşır, yavru köpeklerin enerjisi çok fazladır, eğitimleri ve çocukla beraber bakımları biraz sabır gerektirebilir.


Çocuğunuzu özellikle bebeğinizi asla evcil hayvanınızla beraber tek başına bir odada bırakmayın.

Çocuğunuz onları rahatsız edecek şekilde evcil hayvanlarınızla şakalaştığı zaman istenmeyen kazalar olabilir. Evcil hayvanların çocuğunuzun yüzünü yalamasını ve çocuğunuzla aynı yatakta uyumasını engelleyin. 

Çocuğunuzun evcil hayvanın bakımına (mama verme vs...) katılımını sağlayın, bu onda sorumluluk hissini artırır. 

Yapılan son araştırmalarda evinde köpek ve kedi bulunan ailelerin çocuklarının bulunmayankilere göre çok daha az solunum yolu ve kulak enfeksiyonları geçirdiği, dolayısıyla daha az antibiyotik kullandıkları gösterilmiştir. Özellikle köpek bulunduran ailelerde bu daha çok kanıtlanmıştır. Ayrıca sanılanın aksine çocuklarda ilerde oluşabilecek allerji riskini de azalttıkları gösterilmiştir (Özellikle yaşamın ilk senesinde evcil hayvan bulundurmanın allerji riskini daha çok azalttığı gösterilmiştir). Ama eve evcil hayvan eve alındıktan sonra çocuğunuzda allerji şikayetleri başlamışsa ve yapılan testlerde onların tüyüne ya da epitel dediğimiz deri dökmelerine karşı alerji saptanmışsa ne yazık ki çocuğunuzun o evcil hayvanla temasını sonlandırmalısınız.