Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Geçmeyen Baş Dönmesi Vestibüler Migren Habercisi Olabilir

Vestibuler Migren Hastalığı


“Yer ayağımın altından kayıyor, etraf dönüyor ya da ben dönüyorum, teknede sallanır gibiyim, midem bulanıyor” gibi şikayetleriniz mi var?

Medistate Nöroloji Uzmanı Dr. Gülistan HALAÇ bilgilendiriyor.


Baş dönmesi yakınması dönme illüzyonu nedeniyle ortaya çıkar. İç kulaktan beyindeki merkeze kadar olan sinir iletiminin herhangi bir yerinde etkilenmesinden kaynaklanır. Çoğunlukla yatakta dönüşlerde, yatağa yatarken ya da sabah kalkışta, rafa bir şey almak için uzanıldığında etraf döner ya da yer ayağınızın altından kayar, saniyeler ya da er geç birkaç dakika içinde sürüp geçebilir. Haftalar, aylar ve hatta yıllar sonra tekrarlayabilir. Bu durum sıklıkla iç kulağın fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu ortaya çıkar. En sık nedeni toplumda “kristal hastalığı” olarak bilinen BPPV (Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo)’dir, Doktorunuz tarafından yapılan bir takım manevralarla tanısı konulur, tedavisi yapılır.

Vestibuler Migren Nedir?

Bugün yukarıda tarif ettiğimiz tipik baş dönmesinin baş ağrısıyla birlikte olduğu farklı bir tablodan bahsedeceğiz. “VESTİBULER MİGREN” oldukça nadir görülmektedir. Eğer kesin migren tanınız yok ise tanıyı koymak da oldukça zordur. Farklı şekillerde görülebilir. Bazı migrenlerde aura olarak baş dönmesi vardır. Tipik migren aurası gibi 5-60 dakika sürebilir, ardından tipik yarım baş ağrısı, bulantı ve kusma gelişir. Diğerlerinde ise baş ağrısının olmadığı, bulantının (ve hatta kusma) eşlik ettiği, tipik olarak bir saatten az süren, tekrarlayan yukarıda bahsettiğimiz pozisyonla ortaya çıkan baş dönmesi atakları vardır. Her yaşta ortaya çıkabilir, kadınlarda biraz daha sıktır. Baş dönmesinden yakınılır, daha ziyade baş hareketlerine tahammülsüzlük şeklinde tanımlanır. Bu durum saniyelerden, saatlere hatta günlere kadar uzayabilir. Baş dönmesine ışık hassasiyeti, ses hassasiyeti, koku hassasiyeti, görsel ve diğer uyuşma, algı bozukluğu gibi diğer auralar eşlik edebilir. Çeşitli yiyecekler ve içecekler atağı tetikleyebilir. Ataklar adet dönemlerine rastlayan günlerde ortaya çıkabilir. Ancak bir başka baş dönmesi ataklarıyla seyreden Meniere hastalığında olduğu gibi işitme kaybı ve kulak çınlaması sık görülmez.

Vestibuler migrenin nedeni net bilinmemektedir. Tanı konulduktan sonra öncelikle migren ataklarının sıklığı azaltılmalıdır. Migren tetikleyicilerinden kaçınıldığında (kırmızı şarap, kuruyemiş, uyku düzensizliği, aşırı stres, çikolata, eski kaşar, monosodyum glutamatlı yiyecekler, parlak ışık, yoğun koku, yüksek ses gibi), baş ağrısı azalınca, baş dönmesi ve dengesizlik atakları da azalmaktadır. Vestibuler migren yaşam kalitesini etkilediğinden profilaksi tedavisi de verilmektedir.