Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Havuzlardan bulaşan hastalıklar çocuklarınızın tatilini zehir etmesin!

Mide barsak enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu özellikle dış kulak yolu enfeksiyonu, göz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, sinüzit, ciltte mantar enfeksiyonu, alerjik deri ve solunum yolu problemleri havuza giren çocuklarda görülebilen durumlardır.


Mide Bağırsak Enfeksiyonları

Havuz kaynaklı enfeksiyonların başında gelmektedir. Sıklıkla bakteriyel salmonella, şigella, escherichia coli gibi; viral rotavirüs, adenovirüs, enterovirüs, norovirüs, hepatit A virüsü gibi ya da parazit kökenli kriptosporidium, amip, giardia, kıl kurdu gibi mikroplarla oluşur. Bunların içinde en sık viral kökenli enfeksiyonlarla karşılaşmaktayız.


                             

Nasıl bulaşır?

Ağız-dışkı, tükürük, solunum yolu ve yakın temasla bulaşma gerçekleşir. Havuz suyuna karışan bu mikroorganizmalar birkaç saatten bir kaç güne kadar canlılığını sürdürüp, çok az miktarda su yutulmasıyla bile duyarlı çocukları enfekte edebilir. Dezenfeksiyon sistemleri çok iyi olan, iyi bakımlı havuzlarda da bu risk bulunur.

Belirtileri ve tanısı nasıl konur?

Mide bağırsak enfeksiyonları genellikle kusma ve hafif ateş ile başlar, ishal ve karın ağrısıyla devam eder. Muayeneyle beraber enfeksiyon değerlendirilir; gerekirse kan, idrar ve dışkı analizleri istenebilir.

Tedavisi nasıldır?

Belirtilere yönelik tedavi yaklaşımları ve ishal diyeti ile çoğu hastalık kontrol altına alınabilir. Mide bağırsak enfeksiyonlarının en ciddi tablosunu kusma ve ishal yoluyla sıvı elektrolit kaybı oluşturur. Kusma ile ishal durdurucu ilaçların ve antibiyotiklerin faydası olmayabileceği gibi yan etkileri de olabilir. Bu nedenle sıvı elektrolit dengesini sağlamaya yönelik diyet uygulamaları önemlidir.

İshal diyeti nasıl olmalıdır?

Hafif içecek ve yiyecekler tüketilmelidir. Kusma aşamasında hafif içeceklerden oluşan bir diyet tercih edin. Çocuğunuza havuç suyu, şeftali suyu, az yoğun bir ayran, pirinç suyu, açık çay veya gazı alınmış şekersiz soda verin. Bu içecekleri az miktarda ve sık aralıklarla içirin. Çocuğunuz arada kussa bile bu diyete devam etmeye özen gösterin. Kusma periyodları esnasında kusma kesilinceye kadar çocuğunuza zorla yemek yedirmeye çalışmayın. Yemek yedirmeye zorlayınca mide bu besinleri sindiremeyecek ve bu durum kusmayı tetikleyerek sıvı elektrolit kaybını artıracaktır. Kusma tamamen kesilip ishal başladıktan sonra bu içeceklere ek olarak muz, şeftali, havuç, patates, pirinç püreleri, yoğurt çorbası, yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış et ve tavuk gibi yarı katı besinlere ufak ufak başlayabilirsiniz.

Hangi durumda doktora başvurmalı?

İshal kanlı ve sümüklü ise, ishal 5-7 günden uzun sürmüşse, 8-10 kereden fazla kusmuşsa, ateş 39° üzerinde ise ve 2 günden uzun süredir devam ediyorsa, ağızdan beslenme yetersizse, sıvı elektrolit kaybı belirtileri ortaya çıkmaya başlamışsa (idrar miktarında azalma, ağız kuruması, göz kürelerinin çökmesi, bebeklerde bıngıldağın çökmesi, göz yaşının azalması, karında cilt gerginliğinin azalması, şuur değişikliği, dalgınlaşma, uykuya eğilim, solunumun hızlanması gibi) zaman kaybetmeden doktora başvurun.

Mide-bağırsak enfeksiyonlarından nasıl korumalı?

Yeterli dezenfekte edildiğini düşündüğünüz havuza çocuğunuzu sokun. Havuzda suyu yutmayacak şekilde tutun. Havuza kendi girebilecek yaşta ise havuz suyunu yutmaması konusunda uyarıda bulunun. Rotavirüs ve hepatit A aşılarını yaptırın.