Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Kolajen takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir

Kolajen takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık %25’lik kısmını oluşturan, derimizin %75’ini meydana getiren önemli bir proteindir. 
  • Yaşlanma, sigara, alkol, vücuttaki oksijen azlığı, beslenme yetersizliği, güneş ve dış etkenler sebebiyle 20’li yaşlardan sonra vücutta kolajen sentezi azalır. Takviye almak vücutta üretimini arttırsa da beslenme ile desteklemek önemlidir(sinerjik etki).
  • Yapılan araştırmalarda oldukça iyi şeyler söyleniyor ancak güven vermesi için daha çok klinik çalışmaya ihtiyaç duyulduğu kesin.

Eksiklik Belirtileri

  • Halsizlik, yorgunluk
  • Deride sarkmalar, kırışıklıklar
  • Eklem ağrıları, performans düşüklüğü
  • Yaraların geç iyileşmesi

Hangi kolajen tipi?

  • 19 farklı kolajen tipinden en çok tip 1 ve tip 2 kolajenlerin deriye direnç sağladığı görülmüştür.
  • Kolajen hidrolizatı balık, domuz ve sığırdan üretilmektedir. Bunlardan biyoyararlanımı en yüksek olanının, balık kolajeni olduğu düşünülmektedir.
  • Kolajen C vitamini ile birlikte alındığında etkinliği artmaktadır. Bazı çalışmalarda süt ile birlikte alınması da tavsiye edilmektedir.
  • Günlük kullanım dozu çalışmalarda 10g olarak belirlenmiştir. Çoğunlukla 3 ay süresince akşam saatlerinde günlük dozda alınması önerilmektedir. Sürekli kullanımına gerek yoktur.

Kolajen kullanımının;

  • Gebe ve emzikli bireylerde kullanımına dair yeterli veri yoktur.
  • Bazı otoriteler özellikle sığır(inek) kaynaklı kolajenin üretim aşamaları ile ilgili endişelidir.
  • Piyasada birçok kolajen takviyesi bulunmaktadır. Üretim aşamasında bir standardizasyon olmadığı için güvenilir firmalar tercih edilmelidir.

Kolajen Üretimini Arttıran Besinler

  • İlikli kemik suyu
  • Yağsız et/balık
  • Spiriluna (Su yosunu)
  • Yumurta
  • Böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi kırmızı ve mor meyveler
  • Sarımsak, lahana gibi kükürt içeren sebzeler
  • Ceviz, badem, kaju gibi yağlı tohumlar