Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Ramazan Ayında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir

Ramazan ayında orucunuzu sağlıklı ve rahat tutabilmeniz için Beslenme ve Diyet uzmanlarımızın şu önerilerini dikkate almanızı tavsiye ederiz.


  • Gece sahura mutlaka kalkınız. Eğer iş temposu nedeniyle yiyip yatılıyor ise; en azından ezan okunmasına yakın uyanıp, su içmeye çalışınız.
  • Tek öğün beslenmek, vitamin mineral eksikliklerine, bu dönemde daha da özen gösterdiğimiz bağışıklığımızın zayıflamasına sebep olabilir.
  • Gece yediğiniz hamur işleri sizi gün içinde tok tutmaz ve oruç tutarken daha fazla susuzluk hissi verir.
  • Proteinden zengin besinler(Yumurta, az tuzlu peynirler) tüketmeye özen gösterin.
  • Posası yüksek besinler(yeşillikler, yulaf, tam buğday ekmeği) tüketin.
  • Sizi rahatsız etmiyorsa süt, yoğurt veya ayran(tuzsuz) mutlaka sahurda tüketilmesi gerekenler arasındadır.
  • Orucunuzu su ve çorbayla açıp, ana yemeğe yavaş yavaş geçerseniz daha az mide ve barsak problemi yaşarsınız. İftar sonrası baş ağrısı veya tansiyon şikayeti ihtimalini azaltmış olursunuz.
  • Hurma tüketecekseniz satın alırken özellikle dikkatli olunuz. Çünkü piyasada glikoz şurubu ile tatlandırılmış üzeri parlaklaştırılmış birçok hileli ürün var.
  • Kola ve gazlı içecekleri tabi ki önermiyoruz ancak daha masum görünen Ramazan şerbetlerine de dikkat edelim. Çünkü içerikleri meyve değil şekerdir. Kendi yaptığınız şekersiz meyve suları veya kompostoları bu dönemde daha uygundur. 1 su bardağı ideal ölçüdür.
  • Yemek sonrası çay kahve tüketecekseniz en az 1,5 saat bekleyiniz.
  • Bu dönemde su içmek çok önemlidir. Yavaş yavaş tüketmekte fayda var. İftar ile sahur arasında su içmeyi ihmal etmeyiniz!
  • İftar sonrası tatlı ihtiyaçlarınız için meyve tüketmeye çalışın. Şerbetli tatlı yerine sütlü tatlılara ve sağlıklı tariflere yönelebilirsiniz.