Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Soğuk Havalarda Kalp Üşür mü

Soğuk havanın kalp üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Bir başka deyişle kalp üşüyebiliyor.

Soğuk havalarda kalp krizi ve rahatsızlıklarının artmasının en önemli nedenleri ise damarlardaki büzülme, spazm ve kışın hareketin azalması. Kalp krizi kaynaklı ölümler kış aylarında üç kat arttığı için ani ısı değişiklikleri karşısında herkesin dikkatli olması gerekiyor.

Kalp hastalıkları kronik (süreğen) hastalıklar içinde en başta gelenlerdendir. Kış aylarında soğuk havanın kalbi nasıl etkilediği, ne tür tedbirler alınması gerektiği her yıl akla gelir; kalp hastalarının gündemine oturur. “doğal bir döngü olan soğuk hava kalp sağ-lığını neden etkiler?” Sorusu hastaların cevap beklediği soruların başında gelir. Sade-ce kalp hastalıklarıyla ilgilenen hekimlerin değil, tüm hekimlerin bildiği bir gerçekse kış aylarında kalp hastalığından kaynaklanan başvuruların arttığıdır. Peki neden soğuk havalarda kalp hastalığına bağlı ölümlerde artış oluyor? Uzmanlar bu konuda birden çok neden olabileceğini belirtiyor. Öncelikle soğukta damarlarda büzülme oluyor; bu durum kalp damarlarında sınırda bir daralması olan bir kişide hastalığın ortaya çıkmasını veya nüksetmesini kolaylaştırıyor. Soğuk hava göğüs ağrısının oluşma eşiğini düşürüyor. Bir başka neden ise, soğuk havalarda kan basıncı ve nabızdaki artışın kalp hastalığını tetiklemesidir. Hareketsizlik kalbi yoruyor soğuk havalarda kanda da değişiklikler ola-bilir. Özellikle kalp krizlerinin oluşmasında çok önemli bir faktör olan kan pıhtılaşma faktörlerinde olumsuz yönde değişikler oluşabilir. Bir diğer neden ise soğuk havayla birlikte insanların daha hareketsiz bir hayat yaşamaya başlaması ve bunun sonucunda kilo artışı, kan lipid düzeylerinde yükselme olmasıdır. Kalp ilaçlarının faydasının soğuk hava şartlarından olumsuz etkilenip etkilenmediği gibi hâlâ hakkında bilimsel veri desteği bulunmayan konular da mevcuttur.

“özellikle kışın kullanılan antibiyotik, soğuk algınlığı gibi ilaçların kalbe etkileri veya devamlı kullanılan ilaçlarla olumsuz etkileşimi var mıdır?” Sorusu hâlâ tam olarak yanıt bulmadı. Bir diğer önemli konu da, kış aylarında artan, özellikle solunum yollarıyla ilgili olan enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar vücut direncini düşürücü etkileri yanında kanda iltihap değerlerini yükselterek kalp hastalığında tetikleyici bir role sahip olabilir. Sonuç olarak, kalp hastalarının sadece soğuklardan sakınması yeterli değil, aynı zamanda normalin üstü sıcaklıklardan da korunması gerekiyor. Hastalara düşen ise ani sıcaklık değişikliklerinin kalp rahatsızlıklarını tetikleyebileceğinin farkında olmak ve gerekli tedbirleri almaktır. Özellikle kalp yetmezliği gibi kalp hastalıklarının ileri formlarında solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmalıdır. Bu amaçla doktor gözetiminde gerekirse zatürree, grip aşısı yapılmalıdır.

Soğuk havalarda koroner kalp hastalarının göğüs ağrısı eşiği düşer ve kalbin yükü artar. Bu nedenle kalp damar hastalıklarına yakalanma riski olan kişiler ve hastalar, kış mevsiminde yaşam alışkanlıklarına daha fazla dikkat etmelidir.