Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Sonbahar – kış aylarında sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonları birbiri ile karışmasın!

KIŞ AYLARINDA BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA ATEŞ

Vücut ısısı normalde 37°C civarındadır. Bu değer 38°C üzerine çıktığında bebek-çocuk ateşli olarak kabul edilir. 39-39,5°C üzeri ölçümler ise yüksek ateş olarak değerlendirilir ve özellikle 6 ay – 6 yaş arasında febril (ateşli) havale nedeni olabilir. En uygun doğru ve sevilen ateş ölçüm yöntemi kulaktan yapılandır. Doğru ölçüm için aygıtın kulak zarını görmesi gerekir, bunun için ise kulak kepçesinin hafifçe yukarı-arkaya çekilmesi doğru ateş değeri elde edilmesinde önemlidir. İçinde bulunduğumuz kış aylarında ise ateşin yükselmesine neden olan enfeksiyon hastalıkları özellikle solunum yolu hastalıklarıdır:

1.    Boğaz enfeksiyonları (akut farenjit ve akut tonsilit gibi)

2.    İnfluenza (Grip)

3.    Akut bronşit – bronşiolit

4.    Akut orta kulak enfeksiyonları

5.    Akut sinüzitler

6.    Zatürre

Ayrıca yaşadığımız pandemi döneminde sistemik bir enfeksiyon olan Covid-19 hastalığı da solunum yolu ile bulaşıp yayıldığından bu grup içinde sayılabilir.

Evde 38-38,5°C üzeri ateş ölçülmesi durumunda hemen bir ateş düşürücü ilaç uygulayıp doktora başvurmak yapılacak ilk iş olmalıdır.

Akut Farenjit – Tonsilit

Yutak ve bademciklerin ani başlayan enfeksiyonudur. 2/3’ü virüs ve 1/3’ü bakterilerle oluşur. En sık rastlanan belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı-yutkunma zorluğu, halsizlik-kırgınlık, baş-eklem-kas ağrıları, öksürük ve bazen de boyunda lenf bezlerinin şişmesidir. Bronşit ve zatürre önemli komplikasyonlardandır.

Yapılan fizik muayene ve laboratuvar incelemeleri sonucu (tam kan sayımı, CRP, boğaz kültürü gibi) etkenin doğrudan bakteri olduğu düşünülürse başlangıçta mutlaka uygun antibiyotik tedavisi söz konusudur.

İnfluenza (Grip) Enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri ön plandadır. İnfluenza virüs ailesi ile ortaya çıkar. Tip A insanlar, domuzlar ve kümes hayvanlarında, Tip B sadece insanlarda hastalık yapar. Tip C ise insanlarda çok hafif belirtilere yol açar.

Yakın mesafeden hapşırma-öksürme, konuşma ve öpme sonucunda havaya karışan damlacıkların taşıdıkları virüsler ile bulaşır. Bu nedenle yuva, kreş, anaokulu, okul gibi kalabalık ortamlar bulaşmada önemli rol oynar.

Tedavide dinlenme çok önemlidir. Ateş düşürücüler, bol sıvı tüketimi ve iyi beslenme önemlidir. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotik verilmez ancak zatürre gibi ikincil enfeksiyon, komplikasyon olarak eklenmiş ise antibiyotik kullanılır.

Sonuç olarak söz konusu edilen bu üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için:

  • Düzenli maske takılmalı.
  • Hijyene ve el yıkamaya (en az 20 sn) özen gösterilmeli.
  • Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı. Sosyal mesafeye dikkat edilmeli(en az 1,5 mt).
  • Kalabalık ortamlar (sınıf vb) sık sık havalandırılmalı.
  • Yaşa uygun ve dengeli beslenilmeli.
  • Mevsime uygun giyinilmeli.


Risk taşıyan çocuklara (kışın çok sık 6 ve üzeri ateşli üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, alerjik yapılı, astım bronşit, şeker hastalığı olan) doktoru tarafından öneriliyorsa influenza (grip) aşısı yapılabilir. İnfluenza aşısı zorunlu aşılar arasında değildir. Ayrıca soğuk algınlığı ve BETA bakterisine karşı korumaz.

Son olarak pandemi sürecinde olmamız nedeniyle Covid-19 aşı uygulama çalışmaları netleştiğinde çocuklara aşı uygulaması konuşulacaktır.