Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Bel-Bacak Ağrısı

Bel ağrıları en sık görülen ağrılardan biridir. Araştırmalar kişilerin %60-80'inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çektiğini, bel ağrısından şikayetçi olan kişilerin %50'sinin ağrısının bir yıl içinde tekrarlayarak kronikleştiğini göstermektedir.

Bel ağrısının sebepleri nelerdir?

Mekanik kaynaklı bel ağrıları; 

Bel ağrılarının büyük bir grubunu mekanik kaynaklı bel ağrıları oluşturur. En sık sebepleri; duruş (postür) bozuklukları, kireçlenmeler, bel fıtıkları, bel kaymaları, osteoporoz'a bağlı oluşan kırıklar, kaslara bağlı yumuşak doku romatizmaları, doğuştan bozukluklardır.

Ani kilo alma ve vermelerde kaslarda yüklenme ve güçsüzlüğe sebep olarak bel ağrısına yol açarlar. Çok sigara içenler, fazla doğum yapmış olanlar, daktilo, bilgisayar kullananlar, uzun süre oturarak çalışanlar ve devamlı eğilerek ağır kaldıranlarda da bel ağrısının daha sık olduğu belirlenmiştir.

Mekanik kaynaklı olmayan bel ağrıları; 

En sık görülen nedenler; tümörler, iltihaplar ve kırıklardır. Mekanik sebepli olmayan bel ağrılarının tedavisi sebebe yöneliktir.

Bel ağrılarının tedavisi düzenlenirken nelere dikkat edilmelidir?

Bel ağrısı şikayetlerinin birçok nedeni olabileceğinden tedavi seçenekleri de oldukça fazladır. Bel ağrısı planlanırken öncelikle üç ana hedef göz önünde bulundurulur; SEMPTOMLARIN KONTROLÜ; AĞRI NEDENİ İLE BOZULAN FONKSİYONLARIN DÜZELTİLMESİ; İYİLEŞMEYİ GECİKTİREN YAPISAL, TIBBİ VE PSİKOSOSYAL NEDENLERİN ÖNLENMESİ.

Bel ağrısı şikayetlerinin akut (3 haftadan az) veya kronik (3 aydan fazla) oluşuna göre de tedavi seçiminde farklılıklar vardır.

Akut bel ağrısı tedavisinde; kısa süreli yatak istirahati, güçlendirici egzersiz eğitimi, diskektomi gibi etkinliğini kanıtlamış tedavi yöntemleri bulunur.

Kronik bel ağrısında etkinliği kesinlik kazanmış bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavide iyileşme sürecine destek olacak ve ağrısız dönemlerin uzamasını sağlayacak yöntemler tercih edilmelidir.

Bel ağrısında tedavi yöntemleri nelerdir?

Bel ağrısının nedeni ne olursa olsun başlangıçta konservatif tedavi yöntemleri uygulanır. Konservatif tedavi, ilaç tedavisi ve fizik tedavi yöntemlerini içerir. Öncelikle hastanın semptomları kontrol altına alınarak, ağrı nedeni ile oluşan fonksiyon bozuklukları mümkün olduğu kadar giderilmeye çalışılır. Konservatif yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalarda algolojik yöntemler başarıyla kullanılmaktadır.

Bel ağrılarının tedavisinde kullanılan algolojik yöntemler nelerdir?

Kronik bel ağrılı hastalarda uygulanan lokal anestetik enjeksiyonu ve rejyonel anestezi teknikleri çok yönlü bir tedavi programının öğelerindendir.

Bel ağrılı hastada en yaygın uygulanan sinir blokları triger nokta enjeksiyonları, epidural steroid uygulaması ve faset eklem bloğudur. Bunların dışında son zamanlarda yaygın olarak kullanılan epidural hipertonik sodyum klorür uygulaması, kalça ve pelvik ağrılarda hipogastrik ve impar blok uygulamaları, faset sinir bloğu ve denervasyonu, lumbar sempatik ve somatik blok uygulamaları da bel ve alt ekstremite ağrılarının kontrolünde uygulanan sinir bloklarındandır.