Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Sinüzit

Sinüzit nedir?

Sinüsler burun boşluğu çevresinde bulunan hava dolu boşluklardır. Göz altlarında, alın bölgesinde ve her iki gözün ortasındaki bölümde bulunurlar. Sinüsler mukus denilen bir salgı üretirler. Bu salgıyı küçük delikler vasıtasıyla burun boşluğuna dökülür. Bir nedenden dolayı bu deliklerden mukus salgısının burun boşuluğuna dökülememesi ya da sinüsler içindeki mukus taşınmasının bozulması sonucu sinüsler içinde enfeksiyon meydana gelir. Bu durumu “sinüzit”, yada günümüzde daha doğru bir isimlendirme ile “rinosinüzit” denmektedir.

Sinüzit neden meydana gelir?

Sinüzite yol açan nedenlerde en sık görüleni viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Enfeksiyon sırasında burun içinde meydana gelen ödem nedeniyle mukusun burun boşluğuna dökülmesi bozulmakta ve enfeksiyon meydana gelmektedir. Diğer önemli bir neden ise allerjik rinite bağlı olarak sinüs deliklerinin tıkanmasıdır. Sinüzite neden olan diğer sık nedenler arasında burun kemik eğrilikleri (deviasyon), burun eti büyümesi (konka hipertrofisi), burun içinde polipler sayılabilir.

Sinüzitin belirtileri nelerdir?

Sinüziti olan kişilerde genellikle bir viral üst solunum yolu enfesiyonunu takiben başlayan göz altları ve alın bölgesinde ağrı, yüzde dolgunluk hissi, iltihaplı geniz ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı, koku almada azalma hafif orta derecede ateş semptomlarından birkaçı bulunur.

Sinüzitin tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Sinüzit tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İlaç tedavisine rağmen düzelmeyen ya da düzelmesine rağmen sık tekrarlayan sinüzit varlığında cerrahi tedavi gündeme gelir.  

İlaç tedavisinde antibiyotikler, burun içindeki ödemi gidermeye yönelik ilaçlar, alerjik durumu baskılayıcı ilaçlar, mukus akışkanlığını arttıran ilaçlar uygulanır. Serum fizyolojik solüsyonlarla burun içinin yıkanması tedavinin önemli bir parçasıdır. 

Yeterli ilaç tedavisi sonrası beklenen düzelme olmayan yada şikayetleri sık tekrarlayan kişilerde cerrahi tedavi kararı verilebilir. Bunun için tedaviye cevapsızlığın radyolojik olarak (genellikle tomografik inceleme) ispatlanması gerekir. Yine bu sayede burun içinde bulunan ve sinüzite sebep olabilecek olan yapısal durumların(deviasyon, burun eti büyümesi, burun içinde polip) detaylı incelemesi yapılabilir. 

Günümüzde teknolojik gelişmeler ile birlikte sinüzit cerrahisinde (fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi) büyük aşamalar kaydedilmiştir. Gerek görüntüleme sistemlerinde gerek cerrahi ekipmanda olsun hasta ve hekim konforunu arttıran çok sayıda yenilik bulunmaktadır. Bu sayede ameliyat süresi ve sonrasındaki iyileşme süresi kısalmıştır.  

Cerrahi işlem burun içinden 4 mmlik kameralar yardımıyla yapılır. Ameliyat sırasında yüze herhangi bir kesi uygulanmaz. Ameliyattan sonra yüzde morluk şişlik gibi durumlar oluşmamaktadır. Yapılan cerrahinin yaygınlığına göre hasta aynı gün taburcu olabileceği gibi, 1 gün hastanede kalması gerekebilmektedir.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Muhammet Tekin
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları
Op .Dr. Merve YILDIZ
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları
Prof. Dr. İsmail Yılmaz
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları