Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Depresyon nedir?

Depresyon duygusal, zihinsel ve fiziksel belirtilerle ortaya çıkan ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Hayattan zevk almama, ruhsal çökkünlük, huzursuzluk ve karamsarlık hisleri, depresyondaki kişilerde görülen semptomlardır. Depresyon ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Depresyondaki kişinin sadece ruhsal sağlığı bozulmakla kalmayıp, zihinsel faaliyetleri ve fiziksel sağlığı da olumsuz yönde etkilenir.

Depresyon her yaş grubunda, hatta çocuklarda bile görülebilen ve son derece ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Yapılan araştırmalar, depresyonun dünya genelinde en yaygın hastalıklar arasında olduğunu ve bu hastalığın kalp hastalıkları, felç riski, alzheimer gibi ciddi fiziksel hastalıklarla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Ancak maalesef ülkemizde sağlığa, özellikle ruhsal sağlığına yeterince önem verilmediği için; depresyon da çoğu zaman fark edilmiyor veya tedavisi ihmal ediliyor.

Depresyonun belirtileri nelerdir?

Umutsuzluk, karamsarlık, kendini değersiz ve çaresiz hissetme, daha önce zevk alınan aktivitelere karşı ilgisizlik, derin bir hüzün, huzursuzluk, iştah ve kilo kaybı, dalgınlık, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu, uyku bozukluğu, enerjide azalma depresyonun temel belirtileridir.

Depresyon Tedavisi

Depresyon son derece ciddi bir rahatsızlıktır; kişinin ruhsal ve fiziksel sağlığını, zihinsel fonksiyonlarını son derece olumsuz etkilediği bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır. Bu kişilerde alkol ve madde kullanmaya eğilim ve intihar düşünceleri oluşabilir. Bu yüzden kişinin acilen ruh sağlığı uzmanlarından yardım alması gerekir.

Depresyon günlük yaşam kalitesini son derece kötü etkilemesine rağmen, tedavi olasılığı yüksek bir ruhsal hastalıktır. Depresyonda uygulanan psikoterapide kişinin olumsuz düşünce kalıplarının ve davranışlarının değiştirilmesi hedeflenir ve hastalıkla mücadele etmesi için psikolojik destek verilir.

Uzm. Psk. Didem GÜRBEY

Bölüm Doktorları

Uzm. Psk. Didem Gürbey
Psikoloji