Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Elektrokardiyografi (EKG)

Kalbin sağ kulakçık üst kısmında bulunan sinüs düğümü dediğimiz uyarı çıkaran merkezden periodik aralıklarla elektriksel uyarı çıkar. Bu uyarı kulakçıklar yoluyla karıncık başlangıcındaki bir düğümde toplanır ve buradan her iki karıncığa yayılır. Bu elektriksel dağılımı takiben kalp sırasıyla önce kulakçıklar ve daha sonra karıncıklar seviyelerinde kasılır. Elektrokardiyografi (EKG) bu elektriksel akımların kağıt üzerine yazdırılmış grafikleridir. Bunun için hastanın kol ve bacaklarına ve de göğsün ön yüzüne elektrodlar konularak elektrokardiyografi alınır.

EKG kalpte yapısal değişiklikler kadar ritm ve iletim bozukluklarını gösteren basit, fakat gösterdiğinde bulguları çok da önemli olan bir tanı aracıdır.

  • Yapısal değişiklik olarak kulakçık genişlemeleri, karıncık genişlemeleri veya duvar kalınlık artışları, koroner kalp hastalıklarına ait küçük olmayan geçirilmiş kalp krizlerini, veya göğüs ağrısı sırasında kalp spazmı veya yeni oluşan kalp krizini ve günlük takiplerde krizin gelişim evrelerini gösterir.
  • Ritm ve iletim olarak da kalbin dakikadaki vuru sayısını, ritmik olup olmadığını, varsa ekstrasistolleri ve çıkış yerini, çarpıntı ataklarını, ritm bozukluğunu, kalbin uyarı çıkaran merkezinde hasar olursa kulakçık ve karıncıkların dengesiz,düzensiz veya bağımsız çalışmasını (kalp blokları) ve pil takılması gerekip gerekmediğini gösterir.

EKG yorumlanması hekim tarafından yapılır. Kalp hastalıklarının tanı, takip ve tedavisinde vazgeçemeyeceğimiz bir araçtır.

Bölüm Doktorları

Doç. Dr. Ahmet Narin
Kardiyoloji Uzmanı
Prof. Dr. Yusuf Tavil
Kardiyoloji
Doç. Dr. Zekeriya Küçükdurmaz
Kardiyoloji