Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Lenfödem Tedavisi

Lenfödem (Fil Hastalığı) nedir?

Lenfödem, lenfatik drenajdaki anormallik sonucunda cilt altı yumuşak dokuda lenf sıvısının birikmesine bağlı vücudun bir bölümünde şişlik meydana gelmesidir. En sık bacaklarda görülmekle beraber, kolda, yüzde, boyunda ve dış genital bölgede de görülebilir. Lenfatik drenajdaki bozulma nedeni primer(doğuştan) ya da sekonder (sonradan ikincil nedenler) olabilir. Primer lenfödem en sık kadınlarda ve menstrüasyonun başladığı puberte döneminde görülür. Bu hastalarda en küçük bir travma sonucu oluşan doku sıvısı anormal lenfatikler nedeniyle uzaklaştırılamaz.

Özellikle bacakların veya kolların şişip, genişlemesi şeklinde ortaya çıkan bu hastalık halk arasında gelincik, fil hastalığı diye bilinen tıp literatüründe ise "elephantasis" diye bilinen lenfödem tedavisi artık çaresiz olmaktan çıktı.

Lenfödem tedavisi

Kol veya bacağın etrafını saran hava yastıklarının bir pompa aracılığıyla şişirilerek uygulanan pnömatik kompresyon tedavisinde,biriken lenf sıvısını, dışarıdan basınç uygulamak suretiyle dokulardan uzaklaştırıp dolaşıma katmak amaçlanmaktadır.

Kimler lenfödem riski taşırlar

Jinekolojik kanserler, melanom, prostat veya böbrek kanseri nedeniyle kasıklarındaki lenf bezleri ameliyatla çıkarılmış ve sıklıkla radyasyon tedavisi uygulanmış olan hastaların bacaklarında, Mastektomi (memenin çıkarılması) ameliyatına ek olarak koltuk altı lenf bezleri çıkarılmış ve genellikle radyasyon tedavisi uygulanmış olan hastaların kollarında ameliyattan hemen sonra, birkaç ay, birkaç yıl veya yirmi yıl sonra lenfödem ortaya çıkabilir.

Lenfödem kompresyon cihazı

Pnömatik Kompresyon Cihazı olarak da bilinir. Hava akımı sağlayan bir motor ve uzuv manşonundan oluşur. Kol, bacak, bel ve şort olmak üzere 4 çeşit manşon vardır. Manşon 3, 4, 6 ve 12 bölmeden oluşabilir.

Çalışma mekanizması uzvun en alt noktasından başlayarak en üst noktasına kadar kademeli olarak manşonun hava ile dolup boşalması şeklindedir.

Lenfödem kompresyon cihazı kullanım alanları;

  • Lenfödem
  • Kronik venöz (toplardamar) yetmezlik
  • Lipoödem
  • Hareketsizliğe bağlı olarak gelişen ödem
  • Travma veya cerrahi sonrası gelişen ödem
  • Selülit tedavisi şeklindedir.
  • Pnömatik kompresyonun lenfödem tedavisindeki yeri Kol veya bacağın etrafını saran hava yastıklarının bir pompa aracılığıyla şişirilmesiyle uygulanan pnömatik kompresyon tedavisinde, biriken lenf sıvısını, dışarıdan basınç uygulamak suretiyle dokulardanuzaklaştırıp dolaşıma katmak amaçlanmaktadır.

Bölüm Doktorları

Dr. Öğretim Üyesi İlker Garipoğlu
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Videolar

04.05.2015
Uzm. Dr. İlker GARİPOĞLU / Kas İskelet Sistem Ağrılarında PRP ve Ozon Tedavisi
17.03.2015
Uzm. Dr. İlker GARİPOĞLU / Bel Ve Boyun Fıtıkları & Tedavisi / Çay TV