Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Osteoporoz

Osteoporoz nedir?

Halk arasında “Kemik Erimesi” olarak bilinen bir hastalıktır. Zaman içinde kemiklerin kalsiyum kaybederek delikli, zayıf ve kolay kırılabilir hale gelmesidir. Osteoporoz sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülür. Osteoporoz tedavi edilebilen ve daha ortaya çıkmadan gerekli önleyici yaklaşımlarla tedavisi başlayan bir hastalıktır.

Osteoporoz için risk faktörleri nelerdir?

Osteoporoza neden olan çok sayıda risk faktörü bilinmektedir. Bu risk faktörlerinin bir kısmı değiştirilemez (yaş, ırk, genetik yapı gibi), bir kısmı ise değiştirilebilir (beslenme, sedanter yaşam, sigara gibi) faktörlerdir. Yeterli kalsiyum alımının büyüme ve gelişme döneminde sağlıklı kemik gelişimi açısından önemli olduğu kadar, ileri yaşlarda da kemik kütlesi korunması açısından da büyük öneme sahiptir.

Yetersiz miktarda alınan çeşitli vitamin ve mineraller (magnezyum, çinko, bakır, fluorid, vitamin C,K, A gibi) veya aşırı miktarda tüketilen protein, sodyum, kafein, alkol, sigara gibi maddeler osteoporoz yönünden önemli risk faktörleri oluşturabilmektedir. Düzenli egzersizde kemik mineral yoğunluğunu arttırmaktadır.

Osteoporozda tanı yöntemleri nelerdir?

Osteoporoz tanısı kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile konur, kısa süren ağrısız bir ölçümdür. Kemik mineral yoğunluğuna göre kişi üç kategoriden birine sokulur: Normal, düşük kemik kütlesi (osteopeni) ve osteoporoz. Kemik mineral yoğunluğu ne kadar düşükse kırık riskinin o kadar yüksek olduğu kabul edilir.

Osteoporozdan nasıl korunulur?

Osteoporozdan korunma çocukluk çağında başlar ve yaşam boyu devam eder. Korunma, yeterli bir kalsiyum alımı, düzenli egzersiz ve kadınlarda yeterli östrojen erkeklerde ise yeterli testosteron düzeylerinin sağlanmasını kapsar. Çocukluk, adolesan dönem ve genç erişkinlik dönemlerinde güçlü kemikler oluşturulması ileri yaşlarda osteoporoz gelişiminden korunmak için önemlidir. Düzenli fiziksel aktivite, örneğin yürüyüş, aerobik veya merdiven inme-çıkma, kemik kuvvetini arttırmada önemlidir.

İleri yaşlarda kemik kaybından korunma nasıl olur?

Kadınlarda kemik kaybı genellikle kırklı yaşlarda başlar. Kronik hastalığı olan, kemik kaybını arttırıcı ilaç kullanan veya diğer risk faktörlerine sahip kişilerde daha erken yaşlarda başlayabilir. Kemik kaybı menopoz sonrası ilk birkaç yılda en hızlıdır. Erkeklerde ise kemik kaybı ellili yaşlarda başlar. Yaşlı kadın ve erkekler için yeterli kalsiyum (1200mg/gün) ve D vitamini (400–800 IU/gün) alımı büyük önem taşır. Ayrıca fiziksel olarak aktif kalma, kasların kuvvetli kalması, eklemlerin esnekliği ve kemik kuvveti açısından önemlidir.

Diyetsel kalsiyum ve D vitamini kaynakları nelerdir?

Dengeli bir diyette süt ürünlerinin yanında yeşil yapraklı sebzelerde bulunmalıdır. Günlük önerilen 1 bardak süt, 1 bardak yoğurt, en az bir kibrit kutusu kadar peynir ve bir tabak yeşil yapraklı sebzedir. Bazı yiyecekler kalsiyum ile etkileşerek vücuttan emilimini azaltabilirler. Yüksek miktarda oksalat (ıspanak, pancar gibi) ve fitat (bakla, bazı fasulye ve tahıllar) içeren besinler aynı anda alındığında kalsiyum emilimini bozarlar.

D vitamini normal gün ışığına maruz kalma sonucu deride sentezlenir. Günde 15 dakika güneş ışığına maruz kalma vücudun yeterli D vitamini oluşturma ve depolaması için yeterlidir. Deri tarafından D vitamini yapımı yaşla birlikte azalır.

FTR ünitemizde ;

  1. Osteoporoza yönelik egzersiz uygulamaları
  2. Medikal tedavi
  3. Korse ve splint uygulamaları
  4. Ozon tedavisi
  5. Klinik pilates
  6. Klinik masaj
  7. Kemik ve eklem ağrıları için fizik tedavi uygulamaları uzman kadromuzla başarıyla yapılmaktadır.

Bölüm Doktorları

Dr. Öğretim Üyesi İlker Garipoğlu
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Videolar

04.05.2015
Uzm. Dr. İlker GARİPOĞLU / Kas İskelet Sistem Ağrılarında PRP ve Ozon Tedavisi
17.03.2015
Uzm. Dr. İlker GARİPOĞLU / Bel Ve Boyun Fıtıkları & Tedavisi / Çay TV